Lezzetli Yemek Tarifleri

Karadeniz’in Hoyrat Dağlarından Gelen Lezzet : Kuymak

kuymak-mihlama
0 127

Kuymak, Türkçe bir kelime olup Anadolu’nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Trabzon’un orta kesimlerinde, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof’ta ve Artvin’in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon’un batısında “yağlaş” (yağlı aş); Trabzon’un doğusu, Rize ve Artvin sahilinde “muhlama“; Çorum’da ise çökelekle yapılarak sündürüldüğü için “sündürme” denir. Tamamı Türkçe olan bu isimlendirmelerin dışında, Trabzon’un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin’de ise “havits” adıyla bilinir. Tereyağı yerine kaymak kullanılarak hazırlanırsa Trabzon’da “yayla kuymağı” Rize’de “hoşmerim” olarak adlandırılmaktadır.

Tarif kısmına eklemedik ancak araya güzel bir not en azından yazılanları okuyup faydalanmak isteyenler için şuraya birde ığdır usulü kuymak tarifini sıkıştıralım dedik. İşte malzemeleri ve yapılışıyla birlikte. Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök (zerdeçal) ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. Kepleme ise Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İran’dan gelen bir karışımdır. Buradan siz değerli okuyucular malzemeleri ve adımları çıkartabilirsiniz. Yazıyı okumayanlar bu tariften mahrum kalacaklar. Emin olun iki tarifte birbirinden lezzetli.

Mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanarak kullanılması durumunda ise yöresel ağızlara göre cumur, çumur ya da zumur olarak adlandırılmaktadır. Peki kuymak malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır bunları inceleyelim.

Kuymak için Malzemeler

misir unu
  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 250 gram muhalama peyniri.

Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle tavamıza tereyağımzı ve mısır unumuzu alıyoruz.
  2. 1-2 dakika tereyağ ile mısı unumuzu kavuruyoruz.
  3. Daha sonra yavaş yavaş suyumuzu ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
  4. Koyuluğuna göre gerekirse su ilave edebilirsiniz.
  5. Kaynamaya başladıktan sonra tuzumuzu ve muhlama peynirimizi de ilave edip peynirimiz iyice eriyip uzayana kadar karıştırıyoruz.
  6. Peynirimiz de eridikten sonra servis edebilirsiniz.
  7. Sıcak servis edilmesi kesinlikle çok önemlidir.

İşte bu kadar. Adımları teker teker uyguladıysanız eminim bu reçeteden müthiş bir kuymak elde ettiniz. Hadi soğutmadan çabucak tüketin. Ayrıca kuymak ya da mıhlama soğudu ise tekrardan ısıtarak tüketebilirsiniz. Unutmadan şunu da eklemeliyim ki kuymağı kesinlikle tavasından ekmeği bandıra bandıra yemek gerekir. Çatal veya kendi tabağınıza bir parça almayın derim. Daha fazla tariflerimizi en büyük olmasa da kendi çapının en iyi tarif sitesi nde bulabilirsiniz. Ayrıca amerikanvari bir kahvaltı tarifi isterseniz hemen şuradan bir hamburger bulabilirsiniz.





Cevap bırakın