Bira Nasıl Yapılır?

0 98

Bira Tarihi

Bira biz insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Bilim insanlarının araştırmalarına göre milattan önce 100000 yılı civarlarında muhtemelen bir tesadüf sonucu buğday çorbasının mayalanması sonucu ortaya çıkmıştır. Bu keşif ile insanlar yerleşik hayata geçip biranın ham maddesi olan buğdayı üretmeye teşvik etmiştir.

Birçok uygarlığın tutmuş olduğu kayıtlardan anlaşıldığı kadarıyla bira o yıllarca en popüler içecek olmaktadır. O dönemler de bolca tüketilmektedir. Orta Çağ’dan günümüze kadar bira Kuzey Avrupa da bolca tüketilmiştir. Ana vatanı haline gelen bu topraklarda başlarda evde üretilen bira sonralar da birahaneler ile bira severlere hizmete sunulmaktaydı.

Tarihimizde Bira

Bira bizim tarihimize 1839 yılında batıya yaptığımız açılmalar ile Osmanlı Devletine girmektedir. Osmanlı İmparatorluğu’nda bira ile ilgili olan yasa 1847 yılında yürürlülüğe girmiştir. 1840’lı yıllarda birahaneler açılmakta olup halkı birçok milletten oluşan kişilere bu hizmet sunulmuştur. Bira üretimi ve tüketimi hızla artmakta olup sürekli olarak tüketilmektedir.

Bira Türleri

Günümüzde üretilmekte olan modern bira 4 farklı türde ele alınmaktadır. Bunlar:

  • Maya Türüne
  • Ham Maddesine
  • Üretildiği ve Keşfedildiği Yere
  • Kullanılan Katkı Maddesine göre sınıflandırılmaktadır.

Bu ayrımlar birçok şirketi öne çıkartıp markalaştırmıştır.

Birada Alkol Oranları

Birçok birada farklılık gösteren alkol oranı her tür bira için ayrı ayrıdır. Alkol oranı, genellikle yemeklerde tercih edilen light biralarda 3,5 dereceden azdır. Luxe biralarda 4 ile 5 derece arasında gidip gelmektedir. Speciales biralarda ise genellikle 5 ile 7 derece olmaktadır. Günümüzde gelişmekte olan teknoloji ile alkolsüz olarak da bilenen biralar da alkol oranı 0,015 civarı olmaktadır. Bunun yanında esmer bira denilen bira türünde ise 12 ile 13 derece civarı alkol oranı bulunmaktadır. Dünyanın en sert birası olarak bilenen bira türü ise yılda sadece bir günlüğüne satışa çıkarılmaktadır.

Bira Yapımının Tarifi

Birçok kesimden toplumun kullandığı biranın yapılışı kesimden kesimden kesime farklılık göstermektedir. Öncelikle arpa taneleri yüksek ısa da filizlenme yöntemi ile malt haline dönüştürülmektedir. Kavrularak renk ayarı yapılmaktadır. Sonrasında sıcak su ile karıştırılmaktadır. En son aşama olarak şerbetçi otu katılmaktadır. Sonradan her birada farklılık gösteren fermantasyon için dinlenmeye alınmaktadır.





Cevap bırakın