Lezzetli Yemek Tarifleri

Trakya Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

0 152

Trakya tarhana çorbası hemen hemen herkesin bildiği bir çorbadır. Fakat birçoğunuzun bilmediği bir şey olan tarhana adının nerden geldiğidir. Açıklama kısmını kısa tutmaya çalışsam da burada tarhananın kısacık hikayesini sizlerle paylaşmak isterim. Tarhana adı aslında “Dar hane” den gelmektedir. Hikayemiz şu şekilde başlıyor;
Padişah Yavuz Sultan Selim ve vezirine Edirne’de Ramazan ayında dar gelirli bir mahallede bir ev ziyaretinde, dar hane çorbası ikram edilmiştir. Padişah Yavuz Sultan Selim ve veziri bu çorbaya bayılmıştır ve ikram edildiği evdeki aileyi saraya aldırmıştır, bu aileye sarayda kalacak güzel bir yer tahsis ettirmiş ve bu tarhanayı yapan evin hanımını saray mutfağında aşçı başı yardımcı olarak işe yerleştirmiştir.
Padişah yurt dışından gelen bütün devlet erkanına ve misafirlerine yemekten önce mutlaka tarhana çorbası ikram edilmesini emretmiş.
Bu çorbayı yiyenler hemen adını ve akabinde nasıl yapıldığını sorarlarmış, lezzeti dilden dile dolaşan bu çorba günümüze gelene kadar birçok isim almış “dar hane, darhane, tarhane, darhana” derken en son tarhana ismini alarak o zamandan günümüze kadar sofralarımızda yer edinmiştir.

İçindekiler

  • 1 Çay bardağı Trakya tarhanası
  • 5 Bardak soğuk su
  • 3 Kaşık sıvı yağ
  • 1 Tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 Yemek kaşığı tere yağ
  • Bayat ekmek
  • Peynir veya ekşimik (İsteğe bağlı)

Yol Tarifi

  1. 1 çay bardağı Trakya tarhanasını orta boy bir tencerede sıvı yağ ile birkaç dakika kavurun.
  2. Hemen ardından bir tatlı kaşığı salça ilave edip 1-2 dk daha kavurun.
  3. Tarhananızın rengine ve aromasına güveniyorsanız salça ilavesine gerek yoktur. (Ama renk ve tat vermesi bakımından katmanızı tavsiye ederim)
  4. Ardından 5 bardak soğuk su ilave ederek (sıcak ya da ılık su ilave ederseniz topaklanma olur) sürekli karıştırarak kaynamaya alın.
  5. Kıvamını bulan tarhananızı birkaç taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.
  6. Bir tavada tereyağı eritin ve küp küp doğranmış bayat ekmeklerinizi renkleri kızarana kadar kavurun.
  7. Kavurduğunuz ekmek parçalarını tarhananın yanında servis edin, dileyen tarhanaya katıp katık edebilir.
  8. Üzerine damak tadınıza göre peynir veya lor peyniri olan ekşimik serpebilirsiniz.
  9. Trakya Tarhana Çorbası hazır durumdadır, afiyet olsun.




Cevap bırakın